joi, 27 august 2009

INTREBARI FRECVENTE IN CABINETUL STOMATOLOGIC


Aceasta sectiune este dedicata intrebarilor pe care pacientii si le pun deseori in legatura cu diferite procedee stomatologice, la care medicii nostri raspund:

1.Cum ma pot programa pentru o consultatie?
Programarile se pot face folosind datele noastre de contact, personal la sediul nostru sau apelandu-ne la unul din numerele noastre de telefon. Veti primi toate informatiile necesare si impreuna vom stabili data si ora consultatiei dvs.

2.Se pot rezolva la dvs. si cazuri urgente?
La noi urgentele au intotdeauna prioritate chiar daca pacientul nu are programare prealabila, astfel incat este primit in tratament cat de repede posibil.
Exista si un serviciu de urgenta nocturna de care pacientii nostri pot beneficia in anumite conditii, apeland unul din numerele noastre de telefon.

3.Imi este frica de dentist! Ce sa fac?
Multi pacienti care ne cer ajutorul au un bagaj trecut de experiente neplacute la stomatolog si de aceea privesc cu reticenta aceasta ramura medicala. LIFE DENTAL CARE isi ofera serviciile medicale intr-un mediu profesionist, dar si placut, confortabil atat pentru pacient, cat si pentru medic; in plus, pentru noi este foarte importanta comunicarea medic-pacient, astfel incat acesta are posibilitatea de a-si exprima parerea in legatura cu diferitele etape ale tratamentului pentru ca deciziile medicale sa fie luate de comun acord, de ambele parti. Inaintea oricarei interventii pacientului i se prezinta planul de tratament, astfel incat el va fi in permanenta informat in legatura cu ceea ce va primi pe parcursul respectivei consultatii (beneficii, riscuri, etc), si fata de care pacientul trebuie sa-si ofere consimtamantul.
Ca o sugestie, va recomandam sa ne faceti o vizita inaintea programarii pentru consultatie, astfel incat sa va familiarizati cu cabinetul si cu echipa noastra de medici dentisti.

4. Ce este caria dentara si cum poate fi tratata?
Caria dentara este o leziune ce apare in structura dintelui ca urmare a activitatii unor microorganisme cariogene (Streptococcus mutans, Lactobacillus, etc) ce folosesc drept substrat nutritiv zaharurile alimentare si produc acizi ce destructureaza smaltul si dentina. Pe masura ce cresc in dimensiuni, cariile dentare se apropie din ce in ce mai mult de pulpa dentara (“nerv”) si pot genera complicatii dureroase si distructive ce pot duce in final la pierderea dintelui. Ele pot fi reperate pe suprafetele dentare ca fiind pete inchise la culoare sau chiar fisuri ori cavitati ce prezinta sensibilitate la stimuli reci si dulci in general.
Cariile dentare beneficiaza de un tratament simplu ce consta in indepartarea structurilor dentare afectate si obturarea cavitatilor rezultate cu materiale speciale (“plombe”). Toate acestea se fac sub anestezie locala, astfel incat manopera nu este deloc dureroasa.

5. Cate feluri de plombe exista si care sunt diferentele dintre ele?
Exista mai multe tipuri de materiale cu care pot fi tratate cariile dentare: amalgam , rasini composite, cimenturi ionomere de sticla, inlay-uri si onlay-uri de portelan (ceramica).
Plombele din amalgam, folosite in trecut pe scara larga, au numeroase dezavantaje si de aceea LIFE DENTAL CARE nu le recomanda (aspect inestetic, sacrificare inutila de tesut sanatos pentru realizarea de cavitati retentive, lipsa sistemului adeziv care sigileaza cavitatea, aparitia frecventa a cariilor secundare datorita infiltratiei marginale, etc).
Rasinile compozite sunt materiale moderne cu proprietati satisfacatoare din punct de vedere estetic (au culoarea dintilor, se pot combina culori diverse pentru a obtine nuanta dorita), si al rezistentei mecanice (pot fi folosite si in zonele unde fortele masticatorii sunt mari) si de aceea acestea sunt prima alegere in tratarea cariilor dentare.
Cimenturile ionomere de sticla au ca avantaj eliberarea locala de fluor si faptul ca fac priza si in medii umede, insa nu sunt la fel de fizionomice ca si rasinile compozite.
Inlay-urile si onlay-urile de portelan sunt mai costisitoare dar sunt cele mai frumoase si cele mai rezistente, si isi pastreaza foarte bine culoarea in timp.


6.Ce este detartrajul?
Detartrajul este o procedura simpla, realizata de medicul stomatolog, ce consta in curatarea dintilor cu ajutorul unui instrument de mana sau a unuia cu ultrasunete, care disloca depunerile de tartru de pe dinti. Tartrul dentar este alcatuit in mare parte din saruri de calciu din saliva care se depun pe dinti, si are initial o culoare alb-galbuie ce devine in timp maron sau negru de la diferite alimente sau nicotina la fumatori. Tartrul favorizeaza parodontopatiile, care sunt afectiuni ale tesuturilor de sustinere a dintilor, si care duc la mobilitate dentara si in final la pierderea acestora de pe arcade.
Detartrajul este indicat sa se faca o data la 6 luni de catre medicul stomatolog, in cadrul consultatiilor periodice necesare mentinerii sanatatii orale.

7.Ce este gingivita?
Gingivita este o afectiune inflamatorie a gingiei care se manifesta prin marirea de volum si inrosirea ei, cu sangerari ce apar mai ales la periaj. De obicei, nu doare, si de aceea majoritatea persoanelor neglijeaza tratarea ei.
Cauzele gingivitei pot fi reprezentate de:
-acumularea de placa bacteriana si tartru pe dinti datorita periajului incorect;
-modificarile hormonale din timpul sarcinii
-administrarea anumitor medicamente (antidepresoare, antiepileptice,etc)
Tratamentul gingivitei se face in cabinetul stomatologic printr-o igienizare profesionala (detartraj, periaj, air-flow) urmata de aplicatii locale cu geluri, solutii, colutorii antiinflamatoare si antibacteriene.

8.Ce este parodontoza?
Parodontoza este denumirea populara a parodontitei marginale cronice care se manifesta prin inflamarea tesutului de sustinere al dintilor (gingie, os,etc)
si care duce in final, in lipsa tratamentului, la mobilizarea si pierderea dintilor de pe arcade.
Cauzele parodontitei marginale sunt placa bacteriana, tartrul dentar care se acumuleaza in zonele gingivale, patrund subgingival si reprezinta atat factori iritativi cronici cat si medii de cultura bacteriene. In timp, acestea actioneaza degenerativ asupra aparatului de sustinere al dintilor care devin mobili, cu retractii gingivale si pungi parodontale profunde, uneori cu continut purulent. Mirosul neplacut al gurii, retragerea gingiilor de pe dinti, sangerarea, durerile difuze in maxilare, mai ales dimineata, sunt semne ce constituie motive serioase de prezentare la medicul dentist.

9.Care este alcatuirea unui dinte?
Structura dintelui este formata din coroana dentara si radacina, fiecare cu invelisurile proprii dinspre exterior spre interior: smalt si dentina la coroana si cement si dentina la radacina. In interiorul dintelui se gaseste camera pulpara ce contine asa numitul “nerv”, de fapt un complex de vase sangvine,limfatice si nervi, ce se continua pe radacina cu canalele radiculare, ce variaza ca numar de la un dinte la altul.


10.Ce este “obturatia de canal”?
Tratamentul de canal se face atunci cand la nivelul pulpei dentare (“nervului”) apare o inflamatie, infectie si este necesara extirparea ei (“scoaterea nervului”). Canalele radiculare se curata si se sterilizeaza, dupa care se umplu cu materiale speciale care le sigileaza de mediul bucal.

11.Ce se intampla daca nu tratam infectiile dentare?

Infectiile dentare sunt complicatii ce survin in urma unor procese carioase netratate ce au evoluat catre pulpa dentara, imbolnavind-o, fapt ce se traduce clinic prin dureri la inceput de scurta durata si intermitente ce devin apoi permanente si chiar insuportabile, fiindca nu mai cedeaza la antialgice. In continuare, daca nu se intervine, infectia ajunge in osul suport al dintelui generand fie procese acute, dureroase, cum ar fi abcesul dentar, fie fenomene cronice, cum sunt granulomul sau chistul dentar. In final, toate acestea duc la necesitatea interventiei chirurgicale pentru indepartarea infectiei sau chiar la extractia dintelui; de aceea este de preferat sa va prezentati la dentist inca de la primele semne de imbolnavire, si la controalele periodice pe care le stabiliti impreuna cu medicul dvs. curant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu