luni, 21 martie 2011

INSARCINATA LA DENTIST



Esti insarcinata? Iata recomandarile noastre pentru a-ti pastra dintii sanatosi si puternici!
1.
igiena ta dentara trebuie sa fie exemplara: periaza-ti dintii de 2 ori/zi , dimineata si seara!
2.
foloseste ata dentara cel putin o data pe zi!
3.
adopta o dieta sanatoasa si echilibrata, astfel incat organismul tau sa beneficieze de toate vitaminele si mineralele necesare unui sistem osos sanatos. Asigura-te ca ceea ce mananci contine vitaminele A, B2, C, D, E precum si Ca, P, Mg!
4.
Programeaza-ti vizite regulate la stomatolog pentru igienizari dentare profesionale.

De evitat in timpul sarcinii:

- radiografiile dentare

-albirile dentare profesionale

-administrarea de medicamente fara recomandarea medicului

Daca ai o urgenta dentara....

-prezinta-te imediat la medicul dentist, deoarece durerea si infectiile locale pot pune in pericol sarcina (nastere prematura);

-dentistul trebuie sa colaboreze indeaproape cu obstetricianul tau, pentru a se lua toate masurile de siguranta necesare cazului tau;

-in general, se rezolva urgentele absolut necesare, oricare alte probleme se temporizeaza pana dupa nastere daca acest lucru este posibil.

Afectiuni frecvente la gravide:

Gingivita de sarcina este cea mai frecventa problema dentara in timpul sarcinii, care afecteaza aproximativ 50% din femeile insarcinate. Gingiile devin rosii, inflamate si sangereaza usor la periaj, sau la folosirea atei dentare. Gingivita este cauzata de bacteriile din cavitatea bucala, si favorizata de nivelele amplificate de progesteron si estrogen din organismul mamei, ce determina o crestere semnificativa a fluxului sangvin la nivelul gingiilor.

Parodontopatia (parodontoza) apare ca urmare a gingivitei agravate si netratate la timp, si se manifesta prin inflamatie, infectii la nivelul gingiilor, precum si distrugerea tesuturilor de sustinere a dintilor in alveolele osoase. Poate avea ca rezultat mobilizarea si pierderea dintilor de pe arcade, si poate fi un factor implicat in nasterea inainte de termen sau a unui copil cu o greutate sub cea normala pentru un nou-nascut.

Tumorile de sarcina sunt concrescente ale gingiei ce pot ingreuna activitati normale precum vorbitul, inghititul, mestecarea alimentelor. Daca disconfortul creat este foarte mare, ele pot fi indepartate de medicul stomatolog.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu