luni, 24 august 2009

FATETE DENTARE PENTRU O FIZIONOMIE EXCELENTA


Cerintele din ce in ce mai mari pentru un aspect estetic al restaurarilor dentare, concomitent cu reducerea manevrelor invazive asupra dintilor a adus in prim plan folosirea fatetelor de ceramica, care s-au impus in ultimii ani ca fiind metoda de tratament cea mai potrivita in aceste cazuri.
Fatetele de ceramica sunt suprafete subtiri de portelan, 0,5 mm grosime, care se aplica pe fata vizibila a dintilor cu ajutorul unui sistem adeziv de cimentare, pentru a acoperi defecte de forma si culoare ale acestora. In general, fatetele sunt indicate in urmatoarele cazuri:
1. Dinti cu discromii (colorati inestetic) din diverse motive-pigmentatii in urma unor tratamente medicamentoase (tetraciclina,etc), tratamente incorecte de canal, fluoroza, obturatii coronare vechi modificate de culoare.
2.Dinti fracturati, fisurati
3.Dinti cu anomalii de forma
4.Dinti aflati in malpozitii (nu sunt asezati ordonat pe arcadele dentare), inghesuiri, spatieri
5.Dinti cu diasteme, treme (dintii cu strungareata, fatetele inchid spatiul inestetic dintre incisivi)

Fatetele de ceramica sunt o alternativa excelenta a coroanelor de invelis care necesita o interventie invaziva asupra dintelui, cu slefuirea unei cantitati considerabile de structura dentara; ele se aplica dupa o preparatie minima in smalt, si se integreaza in mod armonios cu aspectul fetei, al osului si al gingiei pacientului, astfel incat prezenta lor sa nu fie sesizata.

ETAPELE REALIZARII FATETELOR DENTARE

In general, pentru realizarea fatetarii dentare sunt necesare aproximativ 3 vizite la stomatolog: consultatia de specialitate, sedinta de preparare si amprentare si sedinta in care fatetele sunt fixate propriu-zis pe dinti.
1.Prima vizita-consultatia de specialitate
Daca sunteti nemultumit de zambetul dumneavoastra din diferite motive
(culoare, forma sau lipsa de substanta dentara) o vizita la medicul dentist va veni in intampinarea dorintelor dumneavoastra legate de estetica dentara. De la caz la caz, atunci cand albirea dentara si obturatiile clasice de compozit nu pot reface in mod satisfacator armonia dentara, fatetele ceramice sunt indicatia cea mai potrivita. Medicul dentist va evalua situatia si va stabili un plan de tratament potrivit cu nevoile dumneavoastra.

2.A doua vizita- prepararea, amprentarea si protezarea provizorie
In cadrul celei de-a doua sedinte medicul va anestezia local zona in care va lucra, astfel incat dumneavoastra sa va simtiti confortabil pe parcursul intregii proceduri. Apoi, cu ajutorul unei freze va indeparta un strat subtire de smalt de pe suprafata vizibila a dintilor, si cu ajutorul unui material special va amprenta preparatia respectiva. Aceasta amprenta va merge la laboratorul de tehnica dentara unde se vor realiza fatetele propriu-zise din ceramica presata sau arsa in cuptor, la culoarea dorita.
Tot in aceasta sedinta, medicul va realiza si o protezare provizorie, astfel incat pana la urmatoarea intalnire dintii sa fie protejati si pacientul sa poata zambi fara griji!

3.Ultima vizita- aplicarea fatetelor ceramice
Fatetele realizate in laborator sunt probate si apoi fixate pe dinti cu ajutorul unor cimenturi adezive speciale. Dupa cimentare, unii pacienti pot avea o sensibilitate crescuta la cald, la rece sau la presiune la nivelul dintilor preparati, dar aceasta s-a dovedit a fi tranzitorie; ea se datoreaza indepartarii unei cantitati de smalt, cu apropierea de nervul dintelui respectiv.


INTRETINEREA FATETELOR CERAMICE

La o saptamana dupa aplicarea fatetelor ceramice este necesara o vizita de control la medicul dentist, care va verifica integritatea lor si modul in care s-au adaptat la tesuturi, se lustruiesc si se evalueaza rezultatul tratamentului.
Intretinerea fatetelor nu presupune eforturi deosebite; igiena zilnica este foarte importanta; pentru mentinerea rezultatelor este necesar periajul dentar de doua ori pe zi si folosirea atei dentare in mod regulat, zilnic. Se indica folosirea unei paste de dinti blande, non-abrazive pentru suprafetele dentare si a apei de gura in completarea acesteia.

Datorita naturii lor, fatetele ceramice sunt rezultatul unei ramuri ce se dezvolta din ce in ce mai mult in medicina dentara: estetica dentara. Stomatologia actuala arata ca cerintele omului modern au depasit nivelul de stricta functionalitate si tind catre principiile esteticii: fizionomie, armonie, naturalete, frumusete, si de ce nu, perfectiune…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu