luni, 24 august 2009

ALBIREA DENTARA




In stomatologie, albirea dentara a devenit o procedura uzuala, aplicata pacientilor care isi doresc o dantura sanatoasa dar si o estetica deosebita.Fiind o procedura deloc complicata, albirea dentara presupune un proces de decolorare a dentinei şi a petelor smalţului cu ajutorul unor geluri speciale ce contin compusi peroxidici care, in contact intim cu dintele, actioneaza asupra coloratiilor acestuia.

ESTE ALBIREA DENTARA NOCIVA PENTRU DINTI?
Procesul chimic care sta la baza albirii dentare este simplu: compusii peroxidici sunt adusi in contact intim cu dintii, moment in care se elibereaza oxigen activ. Oxigenul se combina cu moleculele de culoare depuse la nivelul structurii reticulare a smaltului si canaliculelor dentinare, crescandu-le gradul de solubilizare. Produsii de degradare rezultati in urma albirii includ oxigen, apa si amoniac, produsi existenti in mod normal in organismul uman, deci absolut inofensivi fata de acesta.
CE ANUME DETERMINA COLORAREA NEDORITA A DINTILOR?
Printre agentii care determina coloratii inestetice pe suprafetele dentare se numara: inaintarea in varsta (dintii devin mai opaci si mai inchisi la culoare), coloranti din diverse produse alimentare si bauturi colorate (sucuri, cafea, ceai), fumatul, fluoroza (rezultata in urma tratamentului excesiv cu fluor), tratamente stomatologice incorecte, diverse traume la care au fost supusi dintii,etc.

INDICATII ALE ALBIRII DENTARE
Albirea dentara este indicata tuturor pacientilor care doresc sa aiba un zambet luminos si atragator! In general, rezultatele cele mai bune se obtin in cazuri de coloratii usoare si medii ale dintilor, gradul de albire fiind dependent de structura dintilor si de tipul de coloranti la care sunt expusi dintii in mod frecvent. Coloratiile accentuate beneficiaza de un tratament mai indelungat de albire si cu rezultate diferite de la caz la caz.
Procesul de albire actioneaza numai pe dintii naturali, nu si pe obturatii, fatete, coroane sau punti dentare, astfel ca acestea necesita, de obicei, inlocuirea dupa terminarea tratamentului.

CONTRAINDICATII ALE ALBIRII DENTARE
Hipersensibilitatea dentara reprezinta o contraindicatie a albirii, deoarece aceasta va exacerba simptomele deja existente.
Albirea nu este indicata copiilor de pana la 14 ani, femeilor insarcinate sau femeilor care alapteaza, deoarece nu s-au facut cercetari asupra acestora.
Unii pacienti pot simti o sensibilitate crescuta la rece sau un usor disconfort in zona dintilor. Aceste simptome dispar insa in decursul a 1-3 zile de la finalizarea tratamentului. Pe timpul tratamentului evitati consumul de bauturi reci sau fierbinti, consumul de citrice si fumatul.


METODE DE ALBIRE DENTARA
1.ALBIRE DENTARA IN CABINET
Este metoda cea mai eficienta de albire, se realizeaza sub supravegherea medicului cu ajutorul unor geluri cu concentratie mare (38%) , necesita cateva sedinte (aproximativ 3), in functie de nevoile pacientului. Aceasta metoda ofera rezultatele cele mai spectaculoase si cu cea mai mare durabilitate in timp. In general, prin aceasta metoda se pot obtine modificari de culoare ale dintilor de la 3 la 8 nuante.

2.ALBIREA DENTARA ACASA
Se realizeaza la indicatia medicului stomatolog, folosind geluri cu concentratie mai mica (6%, 10%, 15%) aplicate in conformatoare speciale , personalizate, numite gutiere. Gutierele se poarta de catre pacient acasa, pe o perioada de timp stabilita de medicul dentist, pana cand se obtin rezultatele dorite.

3.ALTE METODE DE ALBIRE A DINTILOR
a. Pastele de dinti- actioneaza doar mecanic, nu si chimic, indepartand depunerile superficiale de pe suprafetele dintilor, fara sa actioneze in profunzime.Produsele profesionale de albire, recomandate de stomatolog contin peroxid de hidrogen ce actioneaza si in straturile profunde ale smaltului si dentinei, inlaturand coloratiile.
b.Gelurile si benzile de albire ce pot fi procurate din comert au concentratie mica de substanta activa, se aplica usor, dar rezultatele obtinute sunt in general destul de slabe.
Unele produse comercializate in super-marketuri sau prin intermediul reclamelor TV pot fi insa si nocive, si aici ne referim la cele care contin acizi (acetic, citric, etc) care pot, in timp, sa dizolve structurile dure dentare, crescandu-le predispozitia la carie, colorare si hipersensibilitate. O parte din acesti agenti de albire pot contine particule de dioxid de titan care imbraca temporar smaltul, dand impresia ca dintele este mai alb, pentru o perioada de scurta de timp.
Este de retinut ca produsele folosite in cabinetul stomatologic sunt sigure si avizate de catre Ministerul Sanatatii, deci sunt de preferat celor comercializate in mod neprofesionist.

CAT DUREAZA EFECTUL ALBIRII DENTARE?
Efectul albirii dentare dureaza in general 2-3 ani, in functie de tipul si frecventa colorantilor extrinseci care actioneaza asupra dintilor (bautorii de cafea, sucuri, fumatorii vor beneficia de acest efect o durata mai scurta de timp). Tratamentul se poate relua insa periodic, pentru a se mentine estetica dentara dorita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu