joi, 27 august 2009

VITAMINE SI MINERALE PENTRU DINTI SANATOSI


1.CALCIUL
Aportul zilnic de calciu,si nu in ultimul rand absorbtia lui in organism joaca un rol important in mentinerea integritatii tesuturilor dentare si osoase in general. Aportul necesar in fiecare zi este de cca 200-1200 mg, el avand si alte functii in organism (asimilarea fierului, buna functionare a sistemului nervos central, etc).Proteinele sunt necesare pentru fixarea calciului in oase, dar excesul lor are efect negativ. Atunci cand se ingera in cantitati mari proteine de origine animala mai ales, pH-ul sangvin devine acid prin acumularea in cantitati mari a acidului lactic si acidului uric ca rezultat al metabolizarii lor. Acestia vor fi neutralizati prin consumarea rezervelor de calciu din organism. De asemenea, consumarea grasimilor in exces ingreuneaza absorbtia de calciu care se uneste cu acizii grasi proveniti din digestia lor, formand sapunuri insolubile, care nu se mai absorb.
Calciul se gaseşte in cantitaţi mari in lapte si lactate, fasole, alune, nuci , arahide, masline, galbenus de ou, si in cantitati mai mici in legume (patrunjel , mazare, morcovi, gulii, telină, salata verde, ridichi, praz) si fructe.

2.VITAMINA D
Vitamina D sau colecalciferolul are un rol important in metabolismul tesutului osos, facilitand absorbtia de calciu in intestine si depozitarea lui în oase si dinti.La copii, lipsa vitaminei D duce la rahitism, iar la adulti, la osteoporoza, osteomalacie. Se ştie ca un teren rahitic este un teren favorabil anomaliilor dentomaxilare (sindromul cu compresie de maxilar, ocluzia deschisa etc), si de aceea trebuie ca necesarul zilnic de vitamina D la copii sa fie de 400 U.I;la adulţi, necesarul este de 100 U.I. Vitamina D prezenta in organism are origine dubla: endogena, prin transformarea in piele a colesterolului sub influenţa radiaţiilor UV (vitamina D3) si exogena, prin alimentatie (vitamina D2 din vegetale si vitamina D3 din produse animale). Alimentele cele mai bogate in vitamina D sunt ficatul pestelui slab, pestele gras, galbenusul de ou, laptele integral si produsele lactate nedegresate (in special untul). Datorita sintetizarii acestei vitamine de catre organism in prezenta luminii, se poate sublinia inca o data nevoia copilului, dar si a adultului, de miscare in aer liber, de expunere la razele binefacatoare ale soarelui (s-a constatat ca expunerea la soare timp de un minut dezbracat sau timp de o ora îmbracat este suficienta pentru ca pielea sa sintetizeze doza zilnica de vitamina D).

3.VITAMINELE A SI C
Pentru sanatatea gingiilor sunt importante vitamina A9 (betacarotenul) si vitamina C-cu aport zilnic necesar de 800-1000 U.I si respectiv 60 mg. Doctorul Lind, un chirurg din Marina Britanica, a reusit sa salveze vietile marinarilor suferinzi de scorbut, adaugand portiei de hrana zilnice a acestora 2 portocale sau 2 lamai, asigurand astfel doza necesara de vitamina C. Unul dintre cele mai mari “concentrate” de vitamina C si betacaroten este ardeiul iute, recunoscut ca fiind un remediu excelent prin proprietatile sale stimulente in ceea ce priveste circulatia sangvina, si antiseptice. Alte alimente ce contin vitamina C sunt fructele (citricele, coacazele, capsunile, merele), legumele si zarzavaturile. Alimentele cu cel mai bogat continut in vitamina A sunt morcovii, cartofii dulci, ficatul, mango, spanacul, caisele, laptele, branza, ouale.


4.FOSFORUL SI MAGNEZIUL
Fosforul poate preveni problemele ce pot aparea la nivelul sistemului osos si ale dentitiei, daca aportul sau zilnic este de 800-1200 mg. Magneziul participa la absorbtia calciului si a vitaminei C intr-o doza zilnica necesara de 280-350 mg. Carenţa de magneziu da nervozitate, iritabilitate, probleme cardiace, scade rezistenta organismului la stress.
Magneziul se gaseşte in produse cerealiere, nuci, alune, carne macra, iar fosforul este oferit de de lapte, galbenus de ou, produse de panificatie din faina de cereale.

5.VITAMINA B2
Aportul insuficient al vitaminei B2 (riboflavina) determina, pe langa alte tulburari metabolice (anemie, siderarea cresterii organismului, imunodepresie, , scaderea randamentului fizic si intelectual ) si apariţia de stomatite, cheilite, glosite. Vitamina B2 se gaseste in alimentele vegetale, in special in nuci si alune, in germenii cerealelor, dar si in lactate, orez, fasole verde, telina, , ciuperci, ardei gras, castraveti, mazare, paine integrala, spanac, salata verde, sfecla roşie, prune, zmeura, coacaze, fragi, cireşe, caise, zarzavaturi. Necesarul zilnic este pentru copii si adulţi de 1,9mg, iar pentru femeile insarcinate sau aflate in perioada de lactatie 2,5 mg.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu