marți, 10 mai 2011

Cateva notiuni de igiena dentara

Cum pot sa imi curat dintii corespunzator?
 Sunt mai multe produse disponibile in prezent. Medicul stomatolog va va recomanda cea mai buna periuta de dinti sau pasta de dinti ca si tehnica corecta de periaj. Este important sa folositi mereu o periuta de dinti eficienta, o pasta de dinti potrivita si in cele mai multe cazuri unele produse de curatare interdentara.

Care este cea mai buna periuta de dinti?
   Este recomandat ca adultii sa foloseasca o periuta de dinti cu perii medii. Filamentele periutei trebuie sa fie rotunjite la capat si confectionate din nailon. Incercati sa folositi numai miscari blande asupra gingiilor. Puteti opta si pentru o perie de dinti cu peri naturali, este foarte eficienta, insa trebuie schimbata mai des (la 1,5 luni) deoarece se incarca mai rapid cu bacterii.

O periuta de dinti electrica este buna?
   Unii pacienti prefera o periuta electrica. Aceasta este utila in special pentru oamenii cu un handicap fizic. Aceste periute au de-obicei un cap vibrator care are miscari circulare. Puteti sa va achizionati periuta electrica de la farmacie, ea functioneaza pe baza de baterii. Este indicat insa sa folositi cu grija acest tip de perie, deoarece un periaj dur si insistent poate duce la lezarea dintilor si a gingiei.

Dar periutele pentru copii?
    Este la fel de important ca si copii sa foloseasca produse de ingrijire orala. Cautati periute care au capul mic cu perii din nailon potrivite varstei copilului dumneavoastra. Sunt multe periute de dinti care incurajeaza copilul dumneavoastra sa mareasca timpul de periaj, de asemenea exista si periute speciale electrice.

Trebuie sa imi ajut copilul sa se spele pe dinti?
  Da, copilul trebuie supravegheat pana la 7 ani. Este important sa impuneti un program pentru igiena orala si o dieta echilibrata de la o varsta foarte mica.

Cat de des trebuie sa imi periez dintii?
   Este important sa va periati dintii de 2 ori pe zi, in special inainte de culcare. Periajul ar trebui sa dureze in jur de 2 minute, incercati sa limitati consumul de dulciuri sau bauturi acidulate. Periutele electrice au un timer special care anunta trecerea celor 2 minute.

Ce fel de pasta de dinti trebuie sa folosesc?
  Exista paste de dinti cu fluor, ele ajuta la prevenirea aparitiei cariilor; exista, de asemenea si paste de dinti cu ingrediente naturale pentru cei care doresc o ingrijire de tip “bio”.

Dintii mei au pete! Ce pot sa folosesc?
  Sunt unele paste de dinti care inlatura petele de pe dinti, ele contin un procent de bicarbonat de sodiu. Este important sa stiti ca aceste paste de dinti nu fac decat sa inlatura petele, nu albesc dintii.

Dintii mei sunt sensibili.
  Sunt paste special pentu dintii sensibili. Unii pacienti lasa pasta de dinti in zona dureroasa care acceleraza procesul de reducere a durerii.

Trebuie sa ma curat interdentar?
Da, ata dentara este la fel de obligatorie ca si peria de dinti, pentru ca este singura care curata spatiile inguste dintre dinti, unde se formeaza foarte frecvent carii. O puteti folosi o singura data pe zi, seara, sau dupa fiecare periaj.
    
Am punti. Cum pot sa le curat?
  Este important sa curatati puntile ca si cum ar fi dinti naturali.  Exista periute speciale pentru curatarea lucrarilor protetice, si este indicata folosirea dusului bucal pentru indepartarea resturilor alimentare retinute de acestea.

Ar trebui sa folosesc o apa de gura?
  Multi pacienti folosesc ape de gura zilnic, acestea ajuta la o respiratie placuta, inlatura toate resturile alimentare. Apele de gura contin agenti antimicrobieni care va ajuta sa aveti dintii si gingiile curate.
Unele ape de gura contin alcool care sunt mai eficiente, consultati medicul dentist inainte de a folosi o apa de gura cu alcool. Tineti la distanta apa de gura cu alcool de copii.
  Unele ape de gura sunt special pentru pacientii cu probleme parodontale. Ele contin clorhexidina care este foarte eficienta in tratarea gingiilor inflamate. Aceste ape de gura trebuiesc folosite cu moderatie, ele nu sunt pentru uz zilnic. Incercati sa urmati instructiunile, clorhexidina poate colora dintii daca nu este folosita corect.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu